Stargazin'

Snart vänner, är tiden här igen. När vi kan se stjärnor, planeter och den vackra månen varje eftermiddag. Vissa kallar tiden ”deprimerande och mörk”. Vi kan inte låta bli att totalt motsätta oss den synen på vad som kan vara den mest magiska tiden på året…!

Det pratas överallt om att vi ska förlänga sommaren, boka en resa för att komma bort från den blöta och tråkiga hösten. Blir du förvånad när vi på Trip me up tänker helt åt andra hållet? FRAM med de allra bästa höstiga resmålen, på med höstkappan och njut av den friska luften. För visst är det något visst med den kyliga höstluften?

Spendera tid utomhus och se på stjärnhimlen. Den lyser klarare än vilken smartphone som helst, och inbjuder till svar på de flesta livets funderingar. Kopplingen mellan oss människor och universum är ständigt närvarande och just denna tiden på året när det börjar bli kallare och mörkare brukar de vackraste kvällarna äga rum. Med det sagt vill vi sprida lite glädje över att hösten är på intågande och att det finns så många weekends att resa iväg och uppleva Europa. Höstmarknader? Vandringsstråk? Matupplevelser? Lokala events? Det är du som bestämmer vad du vill göra – vi ser till att hitta ett resmål som passar dig och dina intressen. Exciting times!

Och vill du ta stjärnskådningen till en weekendresa? Då har vi massvis med resmål som du skulle ÄLSKA.

star-gazing-1149228.jpg

Summer is a state of mind

Sommaridyllen är sannerligen något som vi alla bär med oss från barnsben. Nedräkningen till sommaren pågår åtminstone från 1 januari och framåt. Sommaren har blivit en symbol för det fria, härliga och lediga. Tiden när Tomas Ledin och Ted Gärdestad får spelas hur mycket som helst utan att någon tröttnar… det hör liksom sommaren till. Typ lika självklart som regnskurar på midsommar. 

Här är några anledningar till att vi älskar att sommaren nu är här:

1, Utomhusliv

Man kan i princip bosätta sig utomhus och vitamin D sköljer över oss den här tiden på året. Bada, plocka bär, laga mat utomhus, vandra. Det är bara fantasin som sätter stopp, sommaren är här och möjligheterna är oändliga!

2, Fika

Fika är ungefär lika viktigt som alla andra måltider på sommaren. Vad vore väl en sommar utan fika utomhus? Gärna hemma på gården eller på hembygdsgården. Våffelcafé och hembakat tunnbröd är en klassiker.

3, Solljuset

Alltså denna fantastiska sol. Gå upp tidigare, njut av morgonsolen och se diset över vattnet. Stanna uppe längre och se solnedgången. Ljuset som vi har så här på sommaren är magiskt. Ta vara på den här tiden. Snart är vintern här och då vankas stjärnskådning med vinterstället på!

wine and friend.jpg

4, Människorna

Det är både lättare att träffa folk på sommaren och desto roligare. Folk är generellt lite gladare och tar livet aningen mer med en klackspark. Det är som att alla kryper fram i takt med att soltimmarna ökar. Det är en härlig stämning och lediga medmänniskor är för härliga! Det ÄR en annan stämning under juni, juli och augusti. Det bara är så.

5, Smakerna

Någon som vill grilla?

Ja, cirka 100 % av Sveriges befolkning. Vi älskar att grilla och doften sprider sig genom landet som en hälsning av sommaren.  Men även iskalla drycker och pretty much all mat som serveras på uteserveringarna. På sommaren får man unna sig, och det har vi nog skrivit under allihopa vad det verkar!

6, Livet är okomplicerat och enkelt

Man kan åka med bilrutorna nedfällda och behöver inte leta reda på jacka och vantar innan man beger sig ut. Det är som att allt går lite snabbare på sommaren (liksom vår semester…) och planeringen blir mindre kaos och mer go-with-the-flow. Hej spontanitet!

7, Möjligheterna

De extra timmarna… den extra friheten att testa någonting nytt. Träffa nya människor (och passa på att träffa vänner och bekanta du längtar efter att umgås med). Testa att inte göra upp några planer. Följa magkänslan och ta beslut som känns rätt här och nu. Det kryllar av nya möjligheter och upplevelser, hoppa på tåget!

Vill du bredda dina vingar? 

Boka din höst weekend hos oss och vi lovar att ditt sommar mindset kommer finnas kvar till dess. Känslan av att bli överraskad kan vara lika härlig som ett midnattsdopp under midnattssolen.

Varför överraskningar är bra för din hälsa

Vi har förstått det. Du har förstått det. Och nu hävdar till och med forskare att trenden att resa till en okänd ort och anamma överraskningsmoment kommer med en rad av positiva inverkningar på din hälsa.

Huvudsakliga anledningen till att människor gillar överraskningsresor så mycket? Spänningen av att uppleva ett nytt resmål och slippa planera resan själv. Idag är överraskningar nästan obefintliga eftersom all information vi behöver finns ett knapptryck bort på telefonen. Det är förmodligen därför skräddarsydda resor till okänd destination lockar så mycket… Många vill uppleva autentiska resmål och ser sig gärna om efter spännande utflykter och aktiviteter som tar en närmare lokalbefolkningen och deras vardag. Överraskningsmomentet kan bidra till att förbättra reseupplevelsen genom att man får möjligheten att uppleva ett nytt resmål på plats – helt utan research i ryggen.

Good quote for start page (2).png

Varför har det här sättet att resa blivit så populärt?

Anledningen till att alltfler söker alternativa reseupplevelser varierar förstås från person till person, men det handlar om att anamma möjligheten att uppleva ett resmål som man kanske inte hade tänkt att besöka, eller ens visste fanns. Det blir lätt att man kikar på tio i topp listorna när man ska resa iväg över en weekend, men det gör också att man i mångt och mycket vet ganska exakt vad man har att vänta.

Personlig utveckling och förmågan att släppa på kontrollen och koppla ner är eftertraktat i dagens på olika sätt stressiga samhälle. Ofta vet man vad man skulle vilja göra på semestern, och man vet när man ska resa, har en budget att förhålla sig till – och då är den sista pusselbiten som heter RESMÅL det som orsaker mest stress i planeringen. Tiden räcker helt inte till och möjligheten att boka allt förutom resmålet är lockande… 

Överraskningar är inte bara för barn – det här är förmodligen den största anledningen till att resorna till okända resmål ökar. Man har ofta en längtan efter att uppleva det oväntade, och att få boka en överraskningsresa blir något lyxigt och spännande som man längtar till. Precis som det ska vara.

Planeringsprocessen har aldrig varit lättare och man behöver inte gå igenom resedetaljerna 100 gånger med alla inblandade innan resan äger rum. 

Låt oss nu dyka in i den mentala hälsan och hur överraskningar + resor påverkar ditt välmående.

Förutom att resorna är en kul upplevelse så är nämligen den här typen av resor bra för människors mentala hälsa. Det går inte komma runt det faktum att det krävs planering för att resa, både innan och under resan. Många upplever att de inte har energi för att planera allt vad som krävs, för det är rätt mycket när det kommer till transport, boende och aktiviteter som ska synkas. Ibland är det skönt att lämna bort all planering och bara lita på att resan uppfyller de krav man har och vad man vill göra på semestern. Det enda man behöver göra är att se till att ha en fantastisk weekend när det bär av och njuta av en spännande resa.

Många medger att man har ett kontrollbehov, och det här är förmodligen den bästa mentala träningen av alla; lämna över all planering åt någon annan. Kontrollbehovet tvingas kopplas bort och en överraskningsresa kan minska ångest och stress kopplat till resan. Många resenärer upplever en frihet under resan som man aldrig tidigare känt. Eftersom man anger sina intressen i bokningen så vet man att resmålet kommer att passa ens personliga preferenser. Förmodligen får man resa till ett resmål som passar bättre än om man skulle ha valt resmål på egen hand.

”Det bästa du kan göra är att kliva ut ur din comfort zone” 

De flesta mentala coacher nämner vikten av att testa på nya saker och att kliva ut ur sin comfort zone. Detta är naturligtvis ingen slump utan det är bevisat att människor utvecklas av att tänja på sina gränser – det är bra för din hjärna. Varje gång hjärnan utmanas och går på problemlösnings mode växer nya sätt att skapa nya vägar och lösningar framåt för att lösa ”problemet”. När man måste anpassa sig och hantera nya och oväntade händelser tränas någonting som kallas för den ”kognitiva flexibliteten” och den involverar och använder flera delar av hjärnan. Stress, ångest och rädsla kan med hjälp av denna träning och upplevelser förvandlas till nyfikenhet.

De här positiva inverkningarna låter inte bara bra i teorin utan detta är det som faktiskt händer under en överraskningsresa. Är inte livet för härligt?

 Ps. glöm inte att berätta för oss om dina upplevelser på resan!

Varför den här resan kan vara den bästa du gör (2) (1).jpg

6 skäl till att just du borde haka på surprise travel trenden

Lagos, Portugal beach.jpg

Självförverkligande

Ta tillfället i akt och lär känna dig själv på djupet och hitta ditt sanna jag. Överraskningar kommer inte sällan med oväntade händelser, och hur häftigt det än låter att hoppa in i det okända och dra iväg på en resa mot ett hemligt resmål; det är inga ord som kan beskriva den känslan. Måste upplevas! När du utsätts för nya situationer utanför din comfort zone och är någonstans du aldrig tidigare varit så tar spänningen vid och du utvecklas som person. Unna dig en resa som verkligen betyder någonting för dig både nu och i framtiden. Boka en resa med Trip me up för autentiska upplevelser och minnen för livet.

2.jpg

Låt din omgivning avundas

Vi vet att du är en nyfiken person med ett öppet sinne och en längtan att uppleva saker. Må det vara att uppleva en lokal kultur, lära dig ett nytt språk, träffa nya människor och uppleva naturen på nya resmål. Vi föreslår därför att du skippar slentrianresandet i år och satsar på en resa som är unik och betydelsefull. Vi menar att det är dags att gå lite (mer) off the beaten road och göra resan till en möjlighet att se nya platser och glömma tio-i-topp listorna för en weekend Och du, många kommer tycka att du är modig som vågar resa iväg utan att veta var du ska, och andra kommer önska att de kommit på idén själva… 

Aiako Harria Parke Naturala, Oiarzun, Spain.jpg

Mindfulness

Andas lugnt. Slipp reseplaneringen, slappna av och boka en resa med oss – och viola! Nu finns plötsligt gott om tid över till annat vardagsbestyr. Ett perfekt tillfälle att rikta fokus på livet som händer här och nu, och njuta av vetskapen att du kommer att du kanske kommer att uppleva din livs resa, ett överraskningsmoment som kliar av nyfikenhet innan du vet vart resan bär av. Väl på plats kommer nästa utmaning att uppleva ett resmål med alla dina sinnen, inte utifrån en reseplanering. Detta är ett ypperligt tillfälle att ta en härlig, spontan promenad och se var du hamnar :) Livet är det som sker här och nu, njut av ovissheten och känn lugnet.

girls-1031538.jpg

Våra resor är 100 % fria från beslutsångest

Vi tar tusentals beslut varje dag och det är inte så konstigt att ett par av dessa ligger kvar och gnager i våra huvuden… Hittade jag det bästa priset? Var det andra hotellet verkligen bättre än det som fått lägre betyg på renlighet men har bättre läge? Vilket är egentligen det bästa läget på hotellet? Tänk om vi inte hinner med anslutningen från Frankfurt? Undra om handbagage räcker eller om vi måste boka till extra bagage? Hoppas att priserna är kvar till imorgon när alla i resesällskapet bestämt sig… Är det inte skönt att ha möjligheten att lämna över reseplaneringen till någon annan? Slipp ångest och bokningskrångel genom att unna dig en överraskningsresa och den unika möjligheten att uppleva ett resmål helt utan research i ryggen. Våra resor är 100 % fria från beslutsångest – låt därför någon annan ta de viktiga resebesluten åt dig.

*Hint* Vi älskar att planera resor och ser framemot att få planera just din resa! Det är du värd! 

Alpilles, Saint-Rémy-de-Provence, France, a lake of 50m, use to be a career of gemstones in france.jpg

Go crazy

En resa med Trip me up blir precis vad du gör den till! Världen är full av möjligheter när man bara öppnar ögonen. Släpp alla förutfattade meningar och upplev någonting du aldrig upplevt tidigare. Säg hej till främlingar, drick ditt morgonkaffe på lokala haket längs gatan och go with the flow. Studier visar att man uppskattar upplevelser som mest när något spännande och oväntat inträffar. Har man upplevt en surprise resa är det är lätt att förstå varför…

friends street.jpg

Pausa ditt kontrollbehov

Gör dig själv en tjänst genom att släppa på kontrollen ibland. Det här är ett sådant tillfälle. Det är lätt reseplaneringen blir ett stressmoment vilket tar bort en del av det härliga med att resa. Nej, man behöver inte besöka 130 webbsidor innan man ska ut och resa. Men varför gör de flesta av oss det? Jo, för att de flesta av oss har ett inbyggt kontrollbehov och vill dubbelkolla och undersöka det mesta innan vi *helt* bestämmer oss för resmål, aktiviteter, boende etc. Listan kan göras lång. Boka därför din nästa resa med oss så ser vi till att du får en skräddarsydd resa helt utifrån dina önskemål, och du kan fokusera på det viktiga; att ha en fantastisk resa som gör ditt inre gott!